https://legzestechnika.com/

A mai ember légzése

Nagyon kevés mai ember lélegzik ösztönösen jól – a feladatok tengerében élünk és egyik helyről a másikra rohanunk, gyakran még ülő helyünkben, a számítógép előtt dolgozva is sietünk. A rohanó életmódunkból adódó sietség a légzési szokásainkra is rossz hatással van, mert ha magunkon érezzük az idő nyomását, szinte biztos, hogy a kelleténél gyorsabban és felületesebben fogunk lélegezni.

“Azt figyeltem meg, hogy majdnem mindenki az élete első évében elegendő
negatív tapasztalatot gyűjtött ahhoz, hogy az első év végére
természetes légzésképességét elveszítse.”

Leonard Orr, a rebirthing légzéstechnika kidolgozója

Mi befolyásolja a légzésünket?

Légzésünket valójában minden befolyásolja, amit gondolunk, érzünk és teszünk. Ha megijedünk, légzésünk és szívverésünk is felgyorsul. Ha pedig meglepetés ér minket, eláll a lélegzetünk. Amikor ügyetlenül emelünk meg valamit, gyakran tartjuk vissza a lélegzetünket anélkül, hogy észrevennénk. A legtöbbünk sokkal több ingerre reagál nap mint nap, mint a nagyszüleink egy év alatt, mindez pedig légzésünket is nagyban befolyásolja. Ezek a modern ingerek például okostelefonokban, közösségi médiában, a tévében, emailekben, közlekedésben és teljesíthetetlen határidőkben testesülnek meg. Ez az ingeráradat pedig légzésünk módjára is nagy hatással van.

Helyes tartás, helyes légzés

Általános testhelyzetünk, és az, ahogyan tartjuk magunkat, szintén fontos összetevői légzésünknek. Helyes tartás nélkül ugyanis nincsen helyes légzés. Ahogyan állunk, ülünk vagy járunk a szükségesnél nagyobb izomfeszültséget idézhet elő. Ha pedig hosszú időn keresztül, megszokásszerűen, fokozott izomfeszültségben vagyunk, elkerülhetetlenül rossz légzési szokásokat alakítunk ki, melyek akadályozzák légzési reflexeinket.

„Még nem találkoztam senkivel sem a nyugati világban, akinek nem kellett a légzést újból tanulnia.”

Szvámi Ráma, indiai jógi, tanító és író, számos könyv szerzője

Tíz- vagy még több évnyi pad fölötti görnyedezés után kevesen hagyjuk el úgy az iskolát, hogy légzésünk ne változna a hátrányára – majd a számítógép fölött görnyedve folytatjuk ugyanezt. A hanyag tartás oly mértékben deformálhatja a testet, hogy a mellüreg beszűkül és megrövidül, így a tüdőnek és a bordáknak kevesebb hely jut mozogni. Ahogy egyre próbálunk a megfelelő levegőmennyiséghez jutni, a helyhiány miatt kénytelen lehetünk, kisebb, felületesebb és gyorsabb levegőket venni. Idővel ez a fajta légzés megszokottá válik, ezért kezdjük normálisnak érezni. Napjainkban sokaknak vannak káros légzési szokásaik, mégis nagyon kevesen vagyunk tisztában vele, hogy bármi gond lenne a légzésünkkel. Jelenlegi légzésmódunk megváltoztatásával sok időt és fáradtágot megspórolhatunk a jövőben.

Légzési rendellenességek

A rossz légzési szokásokhoz hozzájárulnak még a mai kor környezetszennyezési hatásai is, úgymint a por- és a légszennyezettség. Mindezek légzési rendellenességek kialakulásához vezethetnek. A tüdő- és légzésproblémák világszerte az egyik fő megbetegedési oknak számítanak. Az asztma önmagában 262 millió embert érint a Földön (WHO, 2019, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/asthma). A légúti allergiák (állatszőr-, pollenallergia) világszerte 10-30%-át érinti a lakosságnak (https://www.aaaai.org/about/news/for-media/allergy-statistics).

Légzésünk tökéletesítése – függetlenül a kiváltó októl – az esetek többségében ezekben is javulást eredményez.

Mit tehetünk a légzés javítása érdekében?

Úgy hiszem, mindannyiunknak foglalkozni kell a légzésünkkel, legalább olyan szinten, hogy megvizsgáljuk annak helyes mivoltát. Mindez hosszú távon elengedhetetlen, ha egészséges és hosszú életet szeretnék élni.

E honlapon felfedezheted a különböző légzésmódszereket, és megtanulhatod, hogyan integrálhatod azokat mindennapi életedbe. Tegyél az egészségedért a helyes légzés kialakításával!

Engedd meg, hogy segítsünk elérni az optimális egészség és jóllét állapotát, a mindennapi életminőség javulását!