https://legzestechnika.com/

Rólam

Üdvözöllek!

Sándor Csaba vagyok, légzésterapeuta, légzéstechnika- és jóga oktató. Engedd meg, hogy megosszam veled az én utamat:

2007-ben találtam rá a jóga és a légzés varázslatos világára, amikor még kevesen gyakorolták rendszeresen. Az intenzív sport miatt merevvé vált izmaim és szűkülő ízületeim miatt kezdtem el, de hamar rájöttem, hogy a jóga és a légzés gyakorlatok nemcsak testi, hanem szellemi és lelki fejlődést is hoznak.

A 2000-es évek végén egyre több feszítő kérdésem volt saját magammal kapcsolatban, amelyeket elsősorban Édesapám korai elvesztése és más, fiatalkoromban elszenvedett traumák mozgattak. Amikor ezekre választ kerestem, megtapasztaltam, hogy a jóga és légzéstechnika gyakorlás szépen, lassan feltárja az ember mélyebb rétegeit is. Ezáltal az önismeret és a lelki fejlődés eszközévé válhatnak. Megértettem, hogy az ember nemcsak fizikai testből áll, hanem más rétegekből is. Tudatába kerültem, hogy a fizikai testem kapcsolódik az elmémmel (mentális részem) és az érzelmi részemmel is. A jóga- és légzés gyakorlatok által elért testi kilazulások az érzelmi blokkjaim oldásához is vezettek, illetve fordítva is: az érzelmi oldódások a testemet is egyre lazábbá és könnyedebbé tették. Ezeknek az összefüggéseknek később nagyon sok hasznát vettem az életben.

 

A hétköznapi gyakorlások mellett részt vettem hétvégi elvonulásokon és jógatáborokban. Itt sokat hallottam a jóga és a légzéstechnikák mögött húzódó szellemiségről és filozófiáról. Idővel elkezdtem egyre jobban érdeklődni ezek iránt, és csak úgy szippantottam magamba a tudást. Ebben szerencsére sok segítséget kaptam a korábbi tanítómestereimtől, és azoktól a közösségektől, amelyekben gyakoroltam. Elkezdtem magamévá tenni a jóga szélesebb eszköztárát is (meditáció, életmód, holisztikus egészségszemlélet, tisztító gyakorlatok stb.).

2008. végén szereztem meg hatha jógaoktatói képzettségemet, és 9 év jógaoktatói gyakorlatra tettem szert. Néhány kisebb megszakítással folyamatosan oktatom a jógát azóta. Időközben megismertem és elsajátítottam több különféle jógairányzatot (yantra, ashtanga, vinyásza).

A jóga ászanák mellett a tudatos légzés gyakorlás egyre fontosabbá vált a számomra. A jóga klasszikus légzőgyakorlataival, a pranayamával kezdtem, később más légzéstechnikákat is megismertem (Wim Hof légzés, Buteyko módszer, transzlégzés, rebirthing, kínai és hawaii légzéstechnikák). Légzéstechnikák oktatásával 2022-től kezdtem el aktívan foglalkozni. Számos képzést elvégeztem ezzel kapcsolatban, és folyamatosan képzem magamat.

A jóga és a tudatos légzés az életem szerves részévé váltak. A napi szintű gyakorlásoknak köszönhetően megtapasztaltam ezek hihetetlen tisztító, feltöltő és átformáló erejét. Ahogy egyre többet gyakoroltam, éreztem azt, hogy a testem fokozatosan kitisztul, régóta meglévő panaszaim tűnnek el, erősebb az immunrendszerem, jobb az alvásom, könnyebben és tovább tudok figyelni. Ami addig kibillentett, már nem billent ki – egyre nyugodtabb vagyok. A meditációt is egyre mélyebben és mélyebben tudom végezni. Az állandó kíváncsiságomat és tudásvágyamat a sok megtapasztalás csak tovább fokozta. Így újabb és újabb módszereket sajátítok el, és próbálok ki. Abban hiszek, hogy az ember csak azt tudja hitelesen képviselni és átadni, amiben maga is elmélyedt.

„A számottevő összegyűjtött tudás, és annak a vágya, hogy ezt másokkal is megosszam, késztetett ennek a honlapnak a létrehozására. Bízom benne, hogy Mindenki talál a maga számára valami hasznosat, amivel gazdagodhat!”

Jógával, légzéstechnikákkal és keleti- ill. jógafilozófiával kapcsolatos tanulmányaim és végzettségeim:

  • N2024. Barna Miklós, légzésterapauta: A légzés gyógyító ereje képzés
  • N2024. Art of Living, Sudarshan Kriya képzés
  • N2023- Narada Védikus Akadémia, Brahmana jógafilozóia képzés (2 éves)
  • N2023- Narada Védikus Akadémia, Jógaoktató képzés, nemzetközi (US) YA-RYT200 minősítéssel
  • N2023-2024. Yogalap nemzetközi légzéstechnika képzések: Life Awareness, Breath is Life, 40 Days of Transformation, Certified Breathwork Instructor
  • N2022-2023. Narada Védikus Akadémia, Védikus Életmód Mentor képzés (1 éves)
  • N2021-2022. Cser Zoltán, buddhista tanítótól: 4 elem jóga, Yantra jóga, Buddhista légzéstechnikák és Öngyógyítás kurzusok
  • N2016. Jalagati Jóga Egyesület, hatha jógaoktatói képzés
  • N2013-2015. Fontanus Központ: Keleti filozófia kurzus, Tao kurzus, Konfuciánus filozófia kurzus
  • N2008. Jalagati Jóga Egyesület, hatha jógaoktatói képzés

Szeretettel várok mindenkit a légzéstechnika programjaimon, workshopjaimon, akik szintén szeretnék megtapasztalni a légzés gyakorlatok
áldásos hatásait az életükben!